Nieuws

De gemeente Lingewaard is jaren geleden begonnen met een nieuw beleidskader. Ze kiest ervoor om per dorp een accommodatieplan op te zetten. In Haalderen ontplooiden al mooie initiatieven, zoals ‘de openclubgedachte’ die uitgroeide naar een Vitaal Sportpark. Deze ontwikkeling zien we bij veel sportverenigingen terug en gaat over de verbreding van je aanbod. Zo kunnen er meer doelgroepen uit het dorp verbonden worden. Op deze manier hebben verenigingen in (kleine) kernen zoals Haalderen een duurzamere toekomst en kunnen inwoners blijven sporten en bewegen in de eigen kern. Door eventueel culturele, maatschappelijke en sociale activiteiten toe te voegen, ontstaat er één grote huiskamer waar ontmoeten centraal staat met daar in en omheen sport en beweging voor jong en oud. Door krachten te bundelen en de realiteit van de toekomst onder ogen te zien door in te spelen op de maatschappelijke verandering, werken we samen aan de leefbaarheid van Haalderen voor iedereen.  

Er is een aantal scenario’s geschetst:

  1. Alles behouden zoals het is;
  2. Een nieuw Vitaal sportpark en de Tichel renoveren conform nieuwe eisen;
  3. Alles op één locatie.   

Om zoveel mogelijk van de doelstelling te bereiken, gaat de werkgroep scenario 3 “één multifunctionele accommodatie in Haalderen” gelegen ergens aan de Notenboomstraat op een nader te bepalen locatie in goede harmonie met de omwonenden verkennen. Hoewel we nog helemaal niet weten wat het onderzoek ons zal brengen, vinden we het wel belangrijk om ook in deze fase transparant te zijn en jullie op de hoogte te brengen. We zien daar zoveel kansen om de leefbaarheid te bevorderen, maar ook even zoveel uitdagingen als het gaat om inrichting, de geografische ligging en daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met de traditionele gedachten, het in stand houden van de bestaande belangrijke connecties met de senioren(woningen), het Hertenpark en de kerk. 

De werkgroep laat de risico’s niet buiten beschouwing. Alle huidige activiteiten moeten gehuisvest worden en er moet ruimte zijn voor het ontplooien van nieuwe activiteiten. Dit moet zowel inhoudelijk, ruimtelijk als financieel passen. Voor het totale plan is draagvlak van de Haalderense inwoners en verenigingen essentieel. We vinden het belangrijk dat alle belangengroepen goed worden gehoord in de planvorming. Daarnaast verkennen we ook scenario 1 en 2 om tot een goede afweging te komen.  

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de bijlage en/of neem direct contact op met één van de werkgroepleden; Gerrit Kapteijns (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) namens adviesbureau Spectrum, Ilse Kok (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) namens Gemeente Lingewaard, Ben van Moerkerk (RKVV HAVO), Corina Rikken (Dorpshuis de Tichel), Robbert Weideveld (Stichting Kivac), Timo Leissner (Haalderen Leeft) of Jehan Rikken (Tennisclub Haalderen). 

S5 Box

Inloggen

Registreren